Israel drar in rätten till social trygghet för familjerna med personer som stöder terrorism – id-korten kan förverkas

  29 januari 2023, kl 15.45

  Efter två attacker i östra Jerusalem, varav en dödade sju personer nära en synagoga, aviserar det israeliska säkerhetskabinettet åtgärder för att återkalla vissa rättigheter för terroristfamiljer, rapporterar AFP. Bland annat ska rätten till social trygghet för familjerna med personer som stöder terrorism dras in.

  I dag ska också Israels ministerråd diskutera ett lagförslag om att ogiltigförklara familjemedlemmarnas israeliska identitetskort. De båda initiativen kommer sannolikt främst att gälla palestinier med israelisk nationalitet (israeliska araber), och palestinier med bosättningsstatus i det annekterade östra Jerusalem.

  Säkerhetskabinettet beslutade också att göra det lättare för israeler att få tillstånd att bära skjutvapen. ”När civila har vapen kan de försvara sig själva”, sa den konservativa säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir till reportrar utanför ett av Jerusalems sjukhus på lördagen.

  De aviserade åtgärderna är i linje med förslag från Netanyahus högersinnade politiska partners, som gjorde det möjligt för honom att återvända till makten i slutet av 2022, efter 14 månader i opposition.

   

   

  Fler notiser