Tiofaldig ökning av barnsexbilder under pandemin i Storbritannien; två tredjedelar av innehållet skapas av barnen själva

  27 januari 2023, kl 17.45

  Data från den brittiska organisationen Internet Watch Foundation, IWF, visar hur förövare utnyttjade situationen under pandemin. Sedan coronaviruset började påverka samhället 2020 ökade populariteten för sociala medier explosionsartat. 2022 loggade IWF mer än 63 000 förekomster av barnpornografi, jämfört med 5 000 innan pandemin.

  ”Under pandemin var internet en livlina, men vi förstår först nu de fulla effekterna”, säger IWF:s vd Susie Hargreaves till BBC News. ”Vad som är tydligt för oss är att yngre barn dras in i kränkande situationer av rovlystna pedofiler, ofta medan barnen är i sina egna sovrum.”

  Enligt analytiker har två tredjedelar av det undersökta innehållet, videor och bilder med sexuell karaktär, skapats av barnen själva. De tvingas till handlingarna av vuxna förövare, och filmerna sänds ofta live från sov- eller badrummet. Det sker i samband med chattar som spelas in utan barnets vetskap.

  Det finns nu ett lagförslag där ansvariga för sociala plattformar kan bli straffrättsligt ansvariga för innehållet. Samtidigt säger IWF att det mesta av innehållet inte kommer från Storbritannien.

   

   

  Fler notiser