Storbritannien är nära ett förbud mot försäljning och innehav av lustgas – en populär fritidsdrog bland många ungdomar

  27 januari 2023, kl 12.25

  Suella Braverman, Storbritanniens inrikesminister, arbetar för att ändra lagen om lustgas, som en del av en större kampanj mot ”antisocialt beteende”. Hennes departement förbereder sig för ett förbud mot försäljning och innehav av lustgas, en av de mest populära fritidsdrogerna bland ungdomar, meddelar The Times.

  Även om lustgas i psykoaktivt syfte är förbjudet sedan 2016, så har gasen legitima användningsområden, främst som smärtlindring vid förlossningar och som små gastuber i gräddsifoner. De är allmänt tillgängliga online, i butiker och via gatuförsäljare.

  Release, en välgörenhetsorganisation som erbjuder juridisk rådgivning till droganvändare, hävdar att en kriminalisering skulle innebära att tiotusentals ungdomar hamnar i brottsregistret. En annan organisation, Royal Society for Public Health, tror inte att ett förbud nämnvärt skulle minska användningen.

  Den nederländska regeringen inför ett förbud mot lustgas senare i år, efter en ökning av trafikolyckor som kopplas till den omstridda gasen, med flera dödsfall. I Sverige är det inte olagligt att sälja, inneha eller bruka lustgas.

   

   

  Fler notiser