Snart får 4,3 miljoner hushåll i Sverige besked om när deras elstöd landar på bankkontot – påbörjas den 20 februari

  26 januari 2023, kl 08.21

  Försäkringskassan och Svenska kraftnät, ansvarig myndighet för elförsörjningen, har fått i uppdrag av regeringen att hantera elstödet till 4,3 miljoner hushåll. Det handlar dels om det gamla elstödet som omfattar södra och mellersta Sverige för elförbrukningen oktober 2021–september 2022, dels det nya elstödet till hushåll i hela Sverige för november–december 2022.

  ”Planen är att i stort sett alla utbetalningar kommer att ha lämnat Försäkringskassan inom några dagar”, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, enligt SVT Nyheter.

  Utbetalningarna startar 20 februari; några bankdagar senare börjar pengarna landa på elkundernas konton. Pengarna går till de vars namn stod på elnätsavtalet den 17 november 2022. För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister senast den 13 februari, uppger Försäkringskassan. Övriga får en utbetalningsavi.

  ”De som bor i hyresrätt eller bostadsrätt, men inte har ett eget elavtal, kommer inte att få något stöd i den här omgången”, säger Peter Wigert, ställföreträdande generaldirektör för Svenska kraftnät.

   

   

  Fler notiser