Macheteattacker mot två spanska kyrkor; en död och fyra skadade – utreds som möjligt terrordåd; misstänkt man är gripen

  26 januari 2023, kl 15.15

  Den 25-årige Yasin Kanza, en marockansk invandrare som sedan i somras väntade på utvisning, besökte i går kväll en kyrka i den spanska hamnstaden Algeciras, där han följde efter församlingsmedlemmarna och uppmanade dem att överge den katolska religionen. Han återvände senare med en koran, och var beväpnad med en machete. Kanza attackerade då en präst, som blev svårt skadad.

  Sedan fortsatte han till en annan kyrka, fem minuters promenad bort. Där attackerade Kanza kyrkans vaktmästare Diego Valencias som flydde ut på ett torg, där han fick ytterligare hugg med macheten innan han avled. Kanza gjorde stort motstånd när han greps – polisen uppfattar honom som obalanserad, och han tros ha agerat ensam.

  Tidigt i morse gjordes en husrannsakan i hans lägenhet; det är ännu oklart vad som hittades där. Det är inte uteslutet att Kanza under de senaste månaderna indoktrinerats via grupper på internet.

  Juanma Moreno, Andalusiens president, sa i en tv-intervju att Kanzas verkar ha genomgått en radikaliseringsprocess i väntan på utvisningen, och att fanatism lett till ett religiöst motiv för attackerna.

   

   

  Fler notiser