Japansk polis jagar den eller de som faxar bombhot till skolor och hotar att döda elever – inga sprängämnen har hittats

  26 januari 2023, kl 13.45

  I måndags och tisdags faxades bombhot till hundratals skolor i Japan, rapporterar South China Morning Post. Polisen säger att alla kom från ett och samma nummer i Tokyo, och sändes mellan 03.00 och 04.00. Avsändaren krävde att skolorna skulle överföra pengar till ett angivet bankkonto, annars skulle lärare såväl som elever skadas.

  Polis kallades in för att genomsöka skol- och universitetsbyggnader. Inga sprängämnen har hittats, uppger polisen, och det finns inga rapporter om attacker mot elever eller personal. Flera skolor har ställt in undervisningen.

  Polisen försöker nu identifiera vem som ligger bakom det stora antalet bombhot, som enligt analytiker verkar vara av tämligen enkel natur. Ett scenario som läggs fram är att det kan handla om en student som vill störa de pågående proven för antagning till gymnasier och universitet. Angriparen kan också vara en person som vill hämnas, efter att tidigare ha misslyckats med sitt inträdesprov.

  Fax och disketter används fortfarande i den japanska statsapparaten, enligt Bloomberg News, liksom handstämplar. I Sverige används fax mest inom sjukvården.

   

   

  Fler notiser