Justin Bieber säljer rättigheterna till sina låtar för två miljarder kronor; allt fler artister avyttrar musikkatalogen

  25 januari 2023, kl 11.16

  Kanadensaren Justin Bieber, en av 2000-talets mest sålda artister, ansluter sig till en växande grupp kända musiker som väljer att sälja sin musikproduktion till ett företag. All musik som Bieber skapat innan 2022 ägs numera av Hipgnosis Songs Capital – ett bolag delägt av finansjätten Blackstone och brittiska Hipgnosis Song Management, meddelar BBC News.

  Förutom rättigheterna följde också samtliga masterinspelningar med på köpet, som gick loss på två miljarder kronor enligt en källa som talat med AFP. Artister säljer allt fler andelar av sin produktion till företag – inklusive Justin Timberlake och Shakira, som också har avtal med Hipgnosis.

  Hipgnosis är noterat på Londonbörsen, och grundaren Merck Mercuriadis sa tidigare att hitlåtar kan vara ”mer värdefulla än guld eller olja”. ”Justin Biebers inverkan på den globala kulturen under de senaste 14 åren har verkligen varit anmärkningsvärd.”

  Det är vanligt att musiken sedan ges ut på nytt i påkostade samlarboxar, både som CD och vinyl, inte sällan med mindre kända låtar, remixar och livekonserter. Färgad vinyl säljs dyrt i begränsade upplagor.

   

   

  Fler notiser