I morgon vid midnatt är det slutspelat – kinesiska spelare tar ett sorgligt farväl av World of Warcraft och andra spel

  24 januari 2023, kl 10.15

  Efter en tvist mellan den amerikanska spelutvecklaren Blizzard och den lokala partnern Netease tar det roliga slut för miljoner kinesiska spelare, efter 14 års intensivt spelande. De båda företagens samtal om att förnya kontraktet för den lokala driften kunde inte leda fram till en överenskommelse.

  ”Det är slutet”, skrev en Weibo-användare, åtföljd av gråtande emojis. ”Det var inte bara ett spel. Det var också minnen från en hel generation av unga kineser”, skrev en annan.

  Enligt kinesisk lag måste utländska utvecklare samarbeta med kinesiska företag för att komma in och agera på den inhemska marknaden. Andra av Blizzards populära titlar kommer att drabbas av samma öde, inklusive Overwatch, Diablo III och Hearthstone.

  ”De två företagen har tagit spelare som gisslan”, säger Wu, en 30-årig doktorand och ett långvarigt fan, till AFP. Men enligt Blizzard är nedstängningen av deras servrar i Kina inte slutet, utan bara en ”tillfällig olycklig avstängning”. Användardata sparas, om spelen kommer tillbaka till Kina. Från och med midnatt i morgon lokal tid kan ingen i landet längre besöka Azeroth.

   

   

  Fler notiser