Ford avskedar 3 200 anställda i Europa, flyttar en del produktion till USA – Tyskland, Belgien och Storbritannien berörs

  24 januari 2023, kl 14.15

  Enligt Tysklands största fackförbund planerar Ford att minska personalstyrkan i Europa med 3 200 anställda. Biltillverkaren vill dra ner på kostnaderna, och flytta fokus till elbilar. 2 500 av jobben som försvinner finns inom produktutveckling, och upp till 700 i administrativa roller – de flesta av dem i Tyskland, säger IG Metall till Financial Times.

  Ford har 34 000 anställda i Europa, varav mer än hälften är baserade i Tyskland. EU planerar att fasa ut nya bensin- och dieselbilar till 2035, något som en del biltillverkare vill skjuta på framtiden. Enligt IG Metall vill Ford flytta produktutvecklingen till USA i ett försök att anpassa sig till en framtid med elfordon.

  Ford har minskat personalstyrkan i Europa under flera år, och ompositionerar nu sitt varumärke. Man vill sälja färre typer av bilar för att bli mer synliga på en marknad som blivit mättad, med allt fler elbilar som kan vara svåra att skilja åt.

  Enligt Financial Times kan också nedskärningar ske i Belgien och Storbritannien. Arbetarna på anläggningen i Köln, som sysselsätter 14 000 personer, informerades om planerna i går.

   

   

  Fler notiser