Bill Gates stöder uppstartsbolag i Australien som riktar in sig på kor som rapar; vill minska kornas utsläpp av metangas

  24 januari 2023, kl 12.15

  Boskap som kor, får och getter producerar metangas när magarna bryter ner hårda fibrer som gräs för att smälta maten. En jäsningsprocess skapar gasen, som sedan mestadels rapas ut igen. Det vill det nystartade företaget Rumin8 ändra på, och Bill Gates kliver in med pengar, skriver BBC News.

  Det australiska bolaget arbetar med ett syntetiskt kosttillskott baserat på rödalger. De baserar affärsidén på universitetsstudier som visar att kor som utfodras med sjögräs kan minska metanutsläppen avsevärt. I en andra finansieringsrunda har de fått in 120 miljoner kronor, via Breakthrough Energy Ventures, som samlar flera organisationer, grundad av Bill Gates 2015.

  Företaget stöds även av Amazons vd Jeff Bezos, och Alibaba-grundaren Jack Ma. ”Det finns en genuin önskan att finansiera lösningar för metanutsläpp från boskap, och lyckligtvis för Rumin8 kan finansiärerna se fördelarna med vår teknik”, säger företagets vd, David Messina.

  Finansieringen ska användas för att påskynda Rumin8s produktion av kommersiella produkter i främst Australien, Nya Zeeland, Brasilien och USA. Teknologin är patentskyddad.

   

   

  Fler notiser