Allt fler får svårt att betala avgiften i tid för sin bostadsrätt – hushåll tydligt pressade av det ekonomiska läget

  24 januari 2023, kl 11.45

  Kostnaderna för el, räntor och värme ökar – och landets bostadsrättsföreningar väntas höja avgiften med i genomsnitt 8,2 procent i år. Detta i kombinationen med en hög inflation som påverkar bland annat matpriserna pressar uppenbarligen många hushålls ekonomi. Det börjar nu synas när det gäller betalandet av avgifter till bostadsrättsföreningar.

  Sveriges Bostadsrättscentrum som hanterar inkassokrav åt bostadsrättsföreningar har sett en ökning av inkassokraven med fem procent jämfört med samma period föregående år. Markus Pålsson, affärsområdeschef för ekonomisk förvaltning på SBC, säger till Dagens Nyheter:

  50 procent av våra kunder höjde avgiften vid årsskiftet. Klart det påverkar. I snitt ökar avgiften med 11 procent för medlemmarna. Därtill ökar i princip alla andra kostnader nu för medlemmarna. Risken är att det kommer fortsätta vara tufft för medlemmar som ska betala sin avgift och hyresgäster som ska betala hyran.

  Även andra aktörer som hanterar betalningar av avgifter för bostadsrätter märker av denna trend. Andra halvåret 2022 ökade HSB:s betalningspåminnelser till dem som bor i hyresrätter och bostadsrätter. Ökningen var 2,5 procent.

   

   

  Fler notiser