10 000-tals hyresgäster riskerar bli utan regeringens elstöd; fastighetsbolag får pengarna som betalas ut – behåller dem

  24 januari 2023, kl 09.15

  Om elstödet till hyresgäster betalas ut i februari riskerar många hyresgäster bli utan de av många efterlängtade pengarna. Även om de betalat elräkningar som är tusentals kronor högre än vad de brukat vara.

  Orsaken till detta är att de är hyresgäster i fastigheter där ägaren står som kund hos det bolag som står för elnätet. Hyresvärden betalar fastighetens elkostnad till elbolaget och debiterar sedan varje hyresgäst som betalar till hyresvärden.

  Men hyresvärden blir alltså den som får regeringens stöd; och det rör sig då om elstödet till företag – och det är upp till hyresvärden om han vill betala vidare till hyresgästen.

  Flera fastighetsbolag har redan meddelat att de inte kommer att låta sina hyresgäster få del av stödpengarna när de betalats ut. Till de bolagen hör Rikshem som har 29 000 lägenheter. Enligt SVT anser ägarna att deras hyresgäster inte är särskilt drabbade eftersom deras elavtal förhandlades fram för två år sedan, och till fast pris.

  HSB som har 25 000 hyresgäster ställer sig också tveksamma till att betala ut stödet och anser att det skulle bli alltför administrativt besvärligt.

   

   

  Fler notiser