Brittiska skadedjursbekämpare använder teknik för ansiktsigenkänning i jakten på råttor – 150 miljoner gnagare i landet

  23 januari 2023, kl 09.27

  Råttpopulationen i Storbritannien har ökat med 25 procent under de senaste åren, och nu samsas 150 miljoner råttor i landet med 67 miljoner människor. För att försöka decimera antalet gnagare använder skadedjursbekämpare sig av högteknologiska lösningar som ansiktsigenkänning.

  Ett företag använder teknik som liknar den som används av polisstyrkor för att identifiera brottslingar från övervakningskameror, för att jämföra råttornas ansiktsdrag. Med hjälp av bilddata från tusentals råttor kan systemet korrekt klassificera varje enskild individ, och ta del av dess dagliga vanor.

  ”Tekniken identifierar vilken råtta som går ut och kommer tillbaka, var de äter, var de sover, vem som orsakar skador, vilken del av byggnaden de kommer ifrån, hur de kommer in i byggnaden och om det är samma gnagare som orsakade problemet förra veckan”, säger företaget Rentokils vd, Andy Ransom, till Daily Mail.

  Rentokil har tidigare hävdat att råttor är ansvariga för fler dödsfall bland människor än alla krig i världen under de senaste 1 000 åren. Återstår att se hur man rent praktiskt ska få ner antalet skadedjur.

   

   

  Fler notiser