Grovt oskickliga tandläkare sticker ut när rekordmånga vårdlegitimationer dras in – behandlingar utförs utan diagnos

  23 januari 2023, kl 11.15

  Ett drygt hundratal personer i sjuk- och tandvården fick sina legitimationer indragna av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd under 2022, enligt statistik som Sveriges Radio tagit del av. Jämfört med 2021 är det ett nytt rekord, och ökningen är störst bland tandläkare.

  ”Vi ser allvarligt på det här. Vår tillsyn av legitimerad personal inom tandvården ska förebygga att människor drabbas av skador i vården. Syftet är att stärka patientsäkerheten”, säger Marie Åberg, avdelningschef vid Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

  För tandläkarna var grov oskicklighet den vanligaste anledningen till att ansvarsnämnden drog in legitimationer förra året. Det kan handla om brister i diagnostik, samt behandling av karies och tandlossning. Tandläkare saknar också ofta diagnoser som motiverar den utförda behandlingen, enligt Åberg.

  Att antalet indragna legitimationer ökar beror till stor del på att Ivo fått in flera anmälningar om problem med vården, men också signaler från bland annat Försäkringskassan efter ett utökat samarbete. ”Det har gjort vår tillsyn mer riskbaserad och träffsäker”, avslutar Åberg.

   

   

  Fler notiser