Efter upploppen i Brasiliens kongress ersätter president Lula arméchefen med en general som tydligt uttrycker sitt stöd

  22 januari 2023, kl 16.00

  Två veckor efter upploppen i huvudstaden sparkar Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva landets arméchef. General Júlio Cesar de Arruda fick posten den 30 december, strax innan den tidigare presidenten Jair Bolsonaros mandat upphörde, rapporterar BBC News.

  President Lula har sagt att medlemmar av de väpnade styrkorna samarbetat med demonstranterna, och har avskedat dussintals höga militärer de senaste dagarna. General Arruda ersätts av en militär befälhavare nära presidenten – general Tomás Ribeiro Paiva. Han höll ett tal tidigare i veckan, där han uppmanade soldaterna att acceptera resultatet av presidentvalet.

  Anklagelser om valfusk var en drivande kraft för många Bolsonaro-anhängare som var inblandade i stormningen av parlamentet. Många var också upprörda över att president Lula, som befanns skyldig till korruption 2017 och tillbringade tid i fängelse innan hans domar ogiltigförklarades, var tillbaka vid makten.

  Efter en tumultartad start ska nu Lula försöka regera i splittrat land. Förre presidenten Bolsonaro är kvar i Florida.

   

   

  Fler notiser