Regeringen i Indien vägrar att utse en homosexuell advokat till domare – homosexualitet avkriminaliserades först 2018

  21 januari 2023, kl 11.21

  I november förra året rekommenderade ett råd i Högsta domstolen, inklusive chefsdomaren, enhälligt advokaten Saurabh Kirpal, som är öppet homosexuell, för utnämning till ny domare i Delhis Högsta domstol. Regeringen sade nej, då landets underrättelsetjänst och juridiska myndighet protesterat mot hans sexuella läggning, och intima förhållande med en schweizisk medborgare.

  Kirpal nominerades på sina meriter, sade rådet i ett uttalande i går, rapporterar AFP. De berömde hans öppenhet och sa att ett avslag på hans ansökan skulle bryta mot ”konstitutionellt erkända rättigheter”. Det fanns heller ingen anledning att utgå från att Kirpals schweiziska partner skulle vara fientligt inställd gentemot Indien.

  Även om Indien avkriminaliserade homosexualitet 2018, så är motståndet mot homosexuellas rättigheter fortsatt utbrett. Den urbana medelklassen är mer öppen, men många homosexuella riskerar fortfarande att undvikas av sina familjer, vänner eller på jobbet om de kommer ut.

  Högsta domstolen fortsätter strida med Modis hindunationalistiska regering, som sagt nej till 20 nomineringar det senaste året.

   

   

  Fler notiser