Massiv brand bryter ut i ett av Seouls sista slumkvarter, och 500 invånare evakueras – 60 hem byggda med plast förstörs

  20 januari 2023, kl 13.00

  Videor på sociala medier visar hur branden uppslukar rader av hem, med enorma plymer av tjock svart rök som hänger ovanför slumstaden Guryong. Mer än 800 räddningsarbetare har mobiliserats, och tio helikoptrar hjälper till med insatsen, meddelar CNN.

  Branden bröt ut i morse, och 500 invånare har evakuerats. 60 hem tros ha brunnit ner, de flesta av dem byggda med billiga plastpaneler. Myndigheterna har länge varnat för att just Guryongs invånare löper särskild risk för katastrofer, och att fattigkvarteren var sårbara för bränder.

  Guryong-slummen har länge setts som en symbol för klyftan mellan rika och fattiga i Sydkorea. Den är en del av det rika, glittrande Gangnam-distriktet, med lyxiga höghus som ligger mindre än en kilometer från kåkstaden. Planer på att bygga om området har funnits i minst ett decennium, men lokala myndigheter har svårt att komma överens om vad som ska göras, och vem som ska betala.

  Seouls regering sa i ett pressmeddelande 2022 att myndigheterna arbetar för att flytta 1 500 hushåll i tre stora slumkvarter, inklusive Guryong, för att istället bygga allmännyttiga bostäder.

   

   

  Fler notiser