Iran ska avrätta en psykiskt sjuk man som påstås ha bränt koranen under landets tidiga protester mot Mahsa Aminis död

  20 januari 2023, kl 11.45

  35-årige Javad Rouhi har dömts till döden efter anklagelser om att han och två andra tog sig in i ett av trafikpolisens högkvarter, och satte eld på föremål, bland annat koranen, enligt nyhetsbyrån Mizan, som drivs av Irans rättsväsende. Detta skedde under den tidiga fasen av protesterna mot Mahsa Aminis död i häktet.

  Enligt Rouhis far lider Rouhi av en svår psykisk sjukdom. Revolutionsgardet torterade honom så svårt att han förlorade sin förmåga att tala och gå, och blev inkontinent, enligt en människorättsgrupp. De säger också att han tvingades erkänna, och att inga andra bevis finns för hans inblandning i protesterna. De två andra männen, 18 respektive 19 år, har också dömts till döden.

  Den Oslo-baserade organisationen Iran Human Rights sa enligt The Guardian att ”Minst 109 demonstranter riskerar för närvarande avrättning, dödsstraff eller domar. Den verkliga siffran tros vara mycket högre.”

  Rättighetsgrupper säger vidare att Rouhi-fallet belyser de många inbyggda bristerna i Irans rättssystem, inklusive det faktum att mer än 40 människorättsadvokater har arresterats sedan december.

   

   

  Fler notiser