”Grodzilla” har hittats i Australien – en jättelik monsterpadda som väger 2,7 kilo, och ser ut som ”en fotboll med ben”

  20 januari 2023, kl 13.45

  Naturvårdare snubblade över den enorma sockerrörspaddan i en nationalpark i Australien. En av dem, Kylee Gray, talade med nyhetskanalen ABC, och sa det var den överlägset största paddan hon stött på. Den såg ”nästan ut som en fotboll med ben. Vi vägde den när vi kom tillbaka till basen sent på eftermiddagen; 2,7 kilo.”

  Guinness världsrekord för världens största padda är 2,65 kg – en husdjurspadda i Sverige, 1991. Nu ska naturhistoriska museet i Queensland göra egna undersökningar; kanske att ”Grodzilla” blir ny officiell världsmästare.

  Paddarten Rhinella marina introducerades i Australien på 1930-talet av sockerrörsodlare, som trodde att det skulle vara en bra lösning för att bekämpa skadeinsekter. Det ingen tänkte på var att paddorna inte förmår hoppa särskilt högt; både insekter och paddor blev kvar.

  Från ursprungliga 102 paddor har populationen vuxit till mer än 200 miljoner. De är giftiga, och tar ofta husdjur och andra djur som äter dem med in i döden. Paddorna utsöndrar också den hallucinogena substansen bufotenin, som har vissa likheter med LSD, men kan vara dödligt också för människor.

   

   

  Fler notiser