Sint Maarten, en önation i Västindien, ska utrota samtliga markattor – de invasiva aporna utgör ett allt större problem

  19 januari 2023, kl 12.45

  Myndigheterna i Sint Maarten, Karibien, finansierar en fristående stiftelse som ska fånga in och avliva 450 markattor de kommande tre åren, i territoriet som gränsar till franska Saint Martin. Planen är att utrota hela populationen, eftersom spridningen av den invasiva arten blir en allt större olägenhet.

  ”När en art etablerar en population i ett nytt område där den inte hör hemma finns det ofta inga rovdjur för att hålla antalet djur under kontroll”, säger Nature Foundation-stiftelsens chef, Leslie Hickerson, till The Guardian. ”Att hantera arter är en viktig aspekt för att hålla ön välmående för de som kommer efter oss.”

  Bönder klagar över att apor ”plundrar deras grödor och förstör deras försörjning”, säger stiftelsen i ett uttalande. ”Antalet apor i Sint Maarten kommer att fortsätta att växa om inga åtgärder vidtas, och konsekvenserna för det inhemska ekosystemet blir allvarliga.”

  Men alla håller inte med, och kritiker av planen menar istället att sterilisering bör övervägas. En av dem är djurrättsaktivisten Dave Du Toit, som hoppas på en harmonisk tillvaro mellan aporna och invånarna.

   

   

  Fler notiser