Livstid för en av de iranska spionbröderna, den andra fick nio år och tio månader för att sålt uppgifter till Ryssland

  19 januari 2023, kl 11.18

  Peyman Kia, 42 år, och Payam Kia, 35 år, döms för grovt spioneri. Peyman Kia döms även för obehörig befattning med hemlig uppgift, meddelar Stockholms tingsrätt. Den äldre brodern döms till livstids fängelse; den yngre brodern döms till fängelse i nio år och tio månader.

  En av bröderna har arbetat både på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) och på Säkerhetspolisen. Enligt uppgifter till media ska mannen ha arbetat på Kontoret för särskild inhämtning (KSI) på Must, något som beskrivs som ”Hemligheternas kammare”. Där arbetar underrättelseagenter som samlar in uppgifter för Sveriges eget utlandsspionage. Uppgifter från KSI ska helt enkelt inte hamna i fel händer.

  En spionkamera som ska efterlikna en bilnyckel hittades hemma hos Payam Kia. Foto: Polisen

  ”Om han haft inblick i svenskt kontraspionage, och även i svensk underrättelsetjänst, så kan han rimligtvis också ha haft tillgång till andra länders information som delats med Sverige”, sade Thom Thavenius, som tidigare arbetat på både Säkerhetspolisen och Must, till Svenska Yle då rättegången inleddes i november.

   

   

  Fler notiser