Den fängslade drogkungen ”El Chapo” skickar SOS till Mexikos president – får inte tillräckligt med sol, plågas psykiskt

  19 januari 2023, kl 08.55

  Den ökände knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán vädjar nu till Mexikos president om hjälp, då han lider av en ”mental plåga” i ett amerikanskt fängelse. ”Under de sex år som Joaquín varit i USA har han inte sett solen”, säger José Refugio Rodriguez, Mexiko-baserad advokat för Sinaloa-kartellens grundare, i en intervju med Radio Fórmula i går.

  Meddelandet, som beskrivs som ett SOS, sändes via en av Guzmáns advokater i USA, fortsatte Rodriguez. Guzmán får bara vara ute tre gånger i veckan i ett litet område där han ”inte får sol”, och har dessutom färre besök och telefonsamtal än andra interner, enligt advokaten.

  ”Han lider av en mental plåga”, fortsätter Rodriguez, och tillade att bristen på solsken var dåligt för den dömde narkotikagrossistens fysiska hälsa. Den mexikanska ambassaden i Washington bekräftade på Twitter i går att man fick ett mejl från Rodríguez för en vecka sedan.

  Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard tonar ner möjligheten att gripa in till förmån för den ökända narkotikahandlaren. ”Ärligt talat ser jag inga möjligheter till förändring för honom”, sa han till lokala journalister.

   

   

  Fler notiser