Buddhistiska ledare vill att ett bryggeri i New York byter namn på ölet Nirvana Ipa, ses som respektlöst mot deras tro

  19 januari 2023, kl 14.15

  ”Upprörda hinduer och buddhister uppmanar New York-baserade bryggeriet Ommegang att be om ursäkt, och dra tillbaka sitt ’Nirvana’-öl”, säger Rajan Zed, från Universal Society of Hinduism, och den buddhistiske munken Matthew Fisher till New York Post.

  De säger vidare att benämna ett öl med ordet nirvana ”djupt trivialiserar” det heliga uttrycket, och ”att likställa det med alkohol är mycket smärtsamt för de hängivna.” Fisher säger vidare att han hoppas att också alla nagelsalonger som använder orden zen och nirvana förstår budskapet.

  Ommegang, som ägs av Duvel Moortgat i Belgien, sa i ett uttalande ”Namnet ’Nirvana Ipa’ är avsett att fira atmosfären i vilken vi hoppas att ölälskare kommer att njuta av ölet, vilket ger ett lugn i världens brus. Vi välkomnar möjligheten att lära oss mer, och avgöra vilka potentiella förändringar vi kan överväga för detta öl.”

  Det är inte första gången som Zed och Fisher uttalar sig om företag som använder religiösa symboler. 2020 fick flera nattklubbar som använde statyer av Buddha som inredning sina fiskar varma, och de tog bort alla religiösa symboler.

   

   

  Fler notiser