Kan en amerikansk robot komma att ersätta byggarbetare? Möt Atlas, som plockar upp virke och förser andra med verktyg

  19 januari 2023, kl 15.45

  Det amerikanska företaget Boston Dynamics presenterar roboten Atlas, som förutom att springa och hoppa även lärt sig hantera föremål. Roboten lägger ut en planka till en byggnadsställning, plockar upp, håller och kastar sedan upp en verktygsväska. Avlutar med ett stilfullt parkourhopp.

  ”I den här videon hanterar den humanoida roboten världen omkring sig – Atlas interagerar med föremål, modifierar omgivningen för att nå sitt mål och tänjer på gränserna för rörelse, känsla och atletisk förmåga”, säger en representant för företaget, enligt Daily Mail.

   

  Att utveckla robotar med fysiska förmågor som matchar våra egna har länge varit en utmaning, men nu verkar det som att Atlas överträffar den genomsnittliga människans fysiska förmågor, enligt bolaget. Den kan också bistå vid sök- och räddningsinsatser.

  Boston Dynamics har tidigare tagit fram den fyrbente roboten Bigdog, tänkt som bärhjälp åt soldater i svårframkomlig terräng. Verksamheten finansieras delvis av Darpa, en amerikansk federal myndighet som bedriver och finansierar forskning i syfte att utveckla teknologi för militära ändamål.

   

   

  Fler notiser