Världens äldsta kända person, den franska nunnan Lucile Randon, hemkallas 118 år gammal – jobbade tills hon var 108 år

  18 januari 2023, kl 14.15

  Lucile Randon föddes i Frankrike 1904; första världskriget var fortfarande ett decennium bort. Hon dog i sömnen, 118 år gammal, säger talesmannen David Tavella. ”Det finns en stor sorg, men … det var hennes önskan att gå till sin älskade bror”, säger Tavella till AFP.

  Ett av hennes bästa minnen var när två av hennes bröder återvände i slutet av första världskriget, berättade hon för AFP på sin 116-årsdag. ”Det var sällsynt, i familjer var det vanligtvis två döda snarare än två levande.” Randon sa vidare att ”bara den gode Herren” vet hemligheten bakom hennes långa liv.

  Hon konverterade till katolicismen och döptes vid 26 års ålder. Driven av en önskan att ”gå längre” blev hon nunna vid relativt sena 41 år. ”Folk säger att arbete dödar, för mig höll arbetet mig vid liv, jag fortsatte arbeta tills jag var 108”, sa hon till reportrar i april förra året.

  Frankrikes nu äldsta person är 112-åriga Marie-Rose Tessier, säger livslängdsexperten Laurent Toussaint till AFP. Jeanne Calment, som dog 1997 i Frankrike 122 år gammal, innehar rekordet för den äldsta bekräftade ålder som någon människa nått.

   

   

  Fler notiser