Storbritanniens regering blockerar kontroversiell könslagstiftning i Skottland – krav på medicinsk diagnos för könsbyte

  18 januari 2023, kl 09.48

  Den brittiska regeringen kommer att blockera Skottlands kontroversiella lag om en genusreform, säger Skottlands statssekreterare Alister Jack, i ett drag som sannolikt leder till en rättslig uppgörelse mellan de två regeringarna, skriver AFP. Om människor i Skottland lättare kan ändra sitt juridiskt erkända kön, så skulle det påverka jämställdhetslagstiftningen i England, Skottland och Wales.

  Den kontroversiella lagen, som antogs av det skotska parlamentet i december, gör det enklare och snabbare för människor att officiellt byta kön, och man slipper kravet på att genomgå en medicinsk undersökning för könsdysfori. Personer som har fyllt 16 år får ändra sitt kön; det räcker sedan med att leva med sitt nya kön i tre månader innan det erkänns officiellt.

  Motståndare till lagen fruktar att den kan utgöra faror för kvinnor och flickor, särskilt kring tillhandahållandet av enkönade utrymmen. Men den skotska regeringen insisterar på att det inte kommer att påverka Storbritanniens jämställdhetslag, som tillåter transpersoner att uteslutas från enkönade utrymmen som omklädningsrum och härbärgen.

   

   

  Fler notiser