”Finns det mer köttbullsketchup?” Svenskarnas omåttliga aptit på ketchup gör att nya versioner ställs fram på bordet

  17 januari 2023, kl 16.00

  Nästan 70 procent av svenskarna vill ha ketchup till favoriten korv med bröd, och 61 procent ställer fram en flaska när det vankas spagetti med köttfärssås, rapporterar Resumé. Förutom Irland äter vi mest ketchup i hela världen.

  Andra favoriter är falukorv, hamburgare och köttbullar, och sedan i går finns det en begränsad utgåva med fem specialutformade glasflaskor med det uppskattade tillbehöret. Mathistorikern Richard Tellström berättar mer:

  ”Att ketchup är så vanligt i Sverige hänger nära samman med de nya svenska emulsionskorvarna som utvecklades från 1930-talet och framåt.” Skolmaten har också en stor betydelse. ”När skolmåltider under 1950-talet blev allt vanligare blev ketchupen ett stående inslag till de korvrätter som serverades. När barnen berättade om skolmaten hemma kom korv-med-ketchup att införlivas i vardagsmaten, och hemmens matkultur.”

  Foto: Jonathan Kennedy

  Enligt uppgift har 100 000 personer testat ketchup till surströmming, oklart om de gör det mer än en gång. Den smakar dessutom bäst ett par år efter angivet bäst före-datum.

   

   

  Fler notiser