Ny Tiktok-trend med att äta godis med flytande kväve skadar barn i Indonesien: ”Drakens andetag” ger interna brännskador

  17 januari 2023, kl 14.15

  Tiktok visar dussintals videor med tonåringar och små barn med slingor av rök som kommer från munnen när de slukar ”Drakens andetag”, ackompanjerade av dansmusik. Godiset innehåller flytande kväve som ger upphov till rökdimman, men faran ligger i att äta upp det innan kvävet avdunstat.

  Det finns en risk för interna brännskador, säger Dicky Budiman, forskare av global hälsosäkerhet vid ett universitet i Australien, till The Guardian. Även om godiset funnits i flera år i Indonesien, och flytande kväve är vanligt förekommande i maten, är tilltuggen nu lättare att komma åt än de historiskt sett har varit.

  @virginpitstop

  virgin pitstop #panipuri virginpitstop@gmail.com #dragonbreathballs #BersahurBersamaBerocca #sevpuri #asap #fypage #foodie #panipuri #foodieipoh #ipoh #indianfood #virginpitstop #malay #ipohnightmarket

  ♬ Tamil – Saputra, Imade

  Enligt Budiman ökar antalet nya företag som använder flytande kväve. Det blir också allt vanligare att godiset görs åtkomligt av gatuförsäljare, som ofta inte vet hur man använder flytande kväve på rätt sätt. Inte heller barnen är särskilt medvetna om dess faror.

  @tria_woelandary

  Kamu sudah pernah makan ini?? #makananviral #dragonbreath #dragonbreathchallenge #liquidnitrogen #snackviral #snackasap #kulinertiktok #wisatakuliner #wisatakulinerindonesia #minumanviral #serunyalebaran #makananasap #nanospray #nanospraymist

  ♬ DJ Big Shaq – #STOP ASIAN HATE

  Hälsomyndigheterna avråder nu mobila matförsäljare från att sälja tilltuggen, och skolorna informerar om farorna. ”För vissa tonåringar skapar upplevelsen av farliga saker mer entusiasm. De är ivriga att prova det”, avslutar Budiman.

   

   

  Fler notiser