Kinas befolkning minskar för första gången på mer än 60 år – nu väntar troligen en lång period av befolkningsminskning

  17 januari 2023, kl 13.30

  Enligt Kinas nationella statistikbyrå har landet gått in i en ”epok av negativ befolkningstillväxt”, med en historisk nedgång i antalet människor för första gången sedan 1961. Regeringen har länge ansträngt sig för att uppmuntra människor att skaffa fler barn, och avvärja den hotande demografiska krisen med en åldrande befolkning, rapporterar The Guardian.

  På nätet var några kineser inte förvånade över tillkännagivandet, och sa att det sociala trycket som drev det låga födelsetalet fortfarande kvarstår. ”Bostadspriser, välfärd, utbildning, sjukvård – anledningar till varför människor inte har råd att skaffa barn”, enligt en kommentar på Weibo.

  Yi Fuxian, amerikansk expert på Kinas befolkningsförändringar, sa att befolkningsminskningen inträffade nästan ett decennium tidigare än vad landets regering och FN beräknat. ”Kinas demografiska och ekonomiska utsikter är mycket dystrare än väntat.” Med de nya förutsättningarna kan Kina tvingas förbättra relationerna med väst.

  I mitten av april spås Indien gå om Kina som världens folkrikaste land, enligt BBC News. Nästan hälften av indierna är under 25 år.

   

   

  Fler notiser