Invånarna i Paris röstar om elsparkcyklarna ska förbjudas, efter våg av dödliga krascher – 2021 dog 24 personer i landet

  17 januari 2023, kl 12.45

  Parisborna får den 2 april möjligheten att rösta om huruvida staden ska förbjuda elsparkcyklar eller inte, efter tusentals olyckor i landet. ”Ska vi eller ska vi inte tillåta elsparkcyklar?” Enligt officiella siffror dog 24 personer 2021, varav en i Paris. Ett förbud skulle göra Paris till ett undantag bland många europeiska städer.

  Paris, först i Europa med att tillåta uthyrning av elsparkcyklar 2018, har tre företag som hyr ut sammanlagt 15 000 elsparkcyklar, enligt The Guardian. De har redan hotats med indragna tillstånd om de inte hindrar farlig åkning.

  Många ser dem som ett snabbt, icke-förorenande alternativ till bilar och en överbelastad kollektivtrafik. Samtidigt är frågan ”extremt splittrande”, sa stadens borgmästare Anne Hidalgo till tidningen Le Parisien. Kritiker hävdar att användare ofta nonchalerar gällande trafikregler.

  David Belliard, vice borgmästare, sa att Paris skulle överleva utan elsparkcyklar, med hänvisning till Barcelona som aldrig tillåtit dem. Samtidigt kommer landets 900 000 privata elsparkcyklar fortsatt vara tillåtna. De får susa fram i 25 km/tim på cykelbanorna.

   

   

  Fler notiser