En turkisk student får inte praktisera på Stockholms universitet, då Turkiet inte tillåter att Sverige går med i Nato

  16 januari 2023, kl 09.16

  En turkisk student vid ett universitet i Istanbul hörde i höstas av sig till professor Per Carlbring vid Stockholms universitet, med en förfrågan om att få komma på en forskningspraktik över sommaren, skriver SVT Nyheter. Den 23 november fick hon ett svar från professorn:

  ”Kära Fatma, jag skulle gärna ta emot dig. Men eftersom Turkiet inte låter Sverige gå med i Nato måste jag tacka nej.”

  I en intervju med den turkiska nyhetskanalen TRT World säger Fatma Zehra S, som studerar psykologi vid ett universitet i Istanbul: ”Efter att ha fått det här svaret blev jag helt enkelt chockad. Det tog mig lång tid att bearbeta det. Jag tycker att det här beteendet är barnsligt, rasistiskt och verkligen olämpligt.”

  Hon fortsatte med att lämna in en anmälan om diskriminering till universitetet. En annan professor vid Stockholms universitet har godkänt hennes ansökan, och hon planerar att gå vidare med praktiken i sommar. Enligt Stockholms universitet har man pratat med Carlbring, som säger att hans agerande var opassande och felaktigt. En prefekt vid den aktuella institutionen har bett kvinnan om ursäkt.

   

   

  Fler notiser