Italiens mest eftersökta maffiaboss Matteo Messina Denaro grips – Cosa Nostra-bossen har varit på rymmen i mer än 30 år

  16 januari 2023, kl 13.15

  Italiensk polis har gripit Matteo Messina Denaro, landets mest eftersökta maffiaboss som varit på flykt i tre decennier, rapporterar The Guardian. Denaro, som fängslades i Siciliens huvudstad Palermo, påstås vara chef för Cosa Nostra-maffian.

  Han har i sin frånvaro dömts till livstidsstraff för sin roll i morden på två anti-maffiaåklagare 1992. Han riskerar också livstids fängelse för sin roll i bombattentaten i Florens, Rom och Milano som dödade tio personer 1993.

  I augusti 2021 släppte den italienska tv-kanalen Rai en inspelning från 1993, där Denaros röst identifierades för första gången under en rättegång där han kallades att vittna. Efter några veckor flydde han, och har inte hittats förrän nu. 60-åringen, som en gång ökänt hävdade ”Jag fyllde en kyrkogård, helt själv”, fortsatte sin lyxiga livsstil med semestrar under falskt namn.

  Denaro dömdes i sin frånvaro 2002 till livstids fängelse för att personligen ha dödat eller beordrat mordet på dussintals människor. Han anses vara en av de nya ledarna för Cosa Nostra, efter att två tidigare högt uppsatta ledare arresterades 2006 och 2007.

   

   

  Fler notiser