Beväpnade män skjuter ihjäl Mursal Nabizada, tidigare afghansk parlamentsledamot, hemma i Kabul – en av få som stannade

    16 januari 2023, kl 16.30

    Mursal Nabizada, tidigare afghansk parlamentsledamot, och hennes livvakt sköts ihjäl i går i hennes hem i huvudstaden Kabul, uppger afghansk polis. Hon var en av få kvinnliga parlamentsledamöter som stannade i staden efter att talibanerna tog makten 2021. Hennes bror och en andra säkerhetsvakt skadades i attacken, rapporterar BBC News.

    ”Trots att hon erbjöds möjligheten att lämna Afghanistan valde hon att stanna och kämpa för sitt folk”, skrev den tidigare lagstiftaren Mariam Solaimankhil på Twitter. Nabizada var ”en sann banbrytare – en stark, frispråkig kvinna som stod för det hon trodde på, även inför faran.”

    Hannah Neumann, ledamot av Europaparlamentet, sa: ”Jag är ledsen och arg och vill att världen ska veta!” som svar på mordet. ”Hon dödades i mörkret, men talibanerna bygger sitt system för könsapartheid i fullt dagsljus.”

    Många framstående kvinnor flydde när talibanerna återvände till makten; sedan dess har kvinnor avlägsnats från nästan alla områden i det offentliga livet i landet. Kabul-polisens talesman Khalid Zadran sa att säkerhetsstyrkorna inlett en seriös utredning av händelsen.

     

     

    Fler notiser