Att dumpstra mat i containrar blir snart lagligt i Tyskland – det grundläggande problemet med matsvinnet kvarstår dock

  16 januari 2023, kl 18.30

  Att leta efter mat i butikernas sopor är inte tillåtet i Tyskland, men om justitieminister Marco Buschmann (Fria demokraterna) och jordbruksminister Cem Özdemir (De gröna) får sin vilja igenom, så tillåts snart fisket efter mat. ”Den som letar efter mat i butikssoporna ska inte åtalas för att ha gjort det”, säger Özdemir.

  Medan studenter och andra som fyller på kylskåpen med gratis mat firar initiativet, är Christian Böttcher, presstalesman för livsmedelsindustrins branschorganisation, inte lika entusiastisk.

  ”Vi anser att det inte finns något behov av åtgärder ur juridisk synvinkel”, säger han till Deutsche Welle. ”Redan nu kan åklagare lägga ner sådana bagatellärenden om det handlar om soptunnor som är fritt tillgängliga, det vill säga varken säkrade med lås eller placerade i inhägnade områden.”

  ”Det här initiativet gör ingenting när det gäller att minska matsvinnet”, avslutar Böttcher. Den tyska regeringen har som mål att halvera matsvinnet till 2030, genom att se till att fler produkter hamnar hos de 960 matbankerna över hela landet. I dag kastas elva miljoner ton mat varje år.

   

   

  Fler notiser