Dansare ansiktsmålar sig med mörkt blå eller grön färg för att upprätthålla 500 år gammal blackface-tradition

  15 januari 2023, kl 14.30

  Den något lokala Whittlesea Straw Bear-festivalen återvände i helgen efter ett tvåårigt uppehåll på grund av pandemin, med mer än 250 dansare, musiker och artister som gick ut på Whittleseys gator, tolv mil norr om London. Men den 500-åriga traditionen med svartmålade ansikten är nu historia.

  En av dansgrupperna, Bourne Borderers Morris Dancers, valde att måla sina ansikten med mycket mörka gröna nyanser. Däremot föredrog Glory Molly Morris Dancers en stilig mörkblå färg. Dansarna lämnade motvilligt den 500-åriga blackface-traditionen, efter att paraplyorganisationen för landets 800 danslag uppfattade deras svartmålade ansikten som stötande, efter protester från Black Lives Matter.

  Red Leicester Morris Men fortsätter som vanligt med flammande röda ansikten, och vandrande halmbjörnar vinkade mot de upphetsade folkmassorna utmed gatorna, förhoppningsvis på behörigt avstånd från öppen eld. Även Pig Dyke Molly Dancers visade upp sina imponerande sminkkunskaper och artisteri i det blöta och blåsiga vädret.

  Du som missade årets festival får markera 12–14 januari 2024 i almanackan.

   

   

  Fler notiser