Tidigare mäktig mexikansk minister, strateg bakom Mexikos krig mot droger, står inför rätta i USA för människohandel

  14 januari 2023, kl 18.00

  García Luna, som övervakade Mexikos krig mot narkotika, ställs inför rätta i New York, anklagad för att ha underlättat smuggling av narkotika samt ägnat sig åt människohandel. Han ska ha tagit emot enorma mutor för att låta den ökända Sinaloa-kartellen smuggla kokain när han var minister för allmän säkerhet 2006–2012, skriver AFP.

  García Luna frihetsberövades i Texas 2019, säger sig vara oskyldig till fem fall som kan leda till straff på mellan tio år och livstids fängelse. Den amerikanska regeringen hävdar att Luna blev medlem i Sinaloa-kartellen 2001, när han arbetade med polisens underrättelsetjänst.

  Hillary Clinton och Genaro García Luna under Clintons besök i Mexico City, 26 mars 2009. Foto: Luis Acosta/AFP

  Åklagaren säger att han i utbyte mot tiotals miljoner kronor gick med på att inte störa narkotikatransporter, tipsade människohandlare om brottsbekämpande operationer, riktade in sig på rivaliserande kartellmedlemmar för arrestering och placerade andra korrupta tjänstemän i maktpositioner.

  En tidigare Sinaloa-medlem uppgav under rättegången, som väntas pågå i flera veckor, att han levererat resväskor med minst 60 miljoner kronor i kontanter till Luna på en restaurang 2005, 2006 och 2007.

   

   

  Fler notiser