Iran avrättar den brittisk-iranske medborgaren Alireza Akbari, anklagad för spioneri för Storbritannien – ”feg handling”

  14 januari 2023, kl 15.30

  ”Alireza Akbari, som dömdes till döden anklagad för korruption på jorden och omfattande gärningar mot landets inre och yttre säkerhet genom spionage för den brittiska regeringens underrättelsetjänst, har avrättats”, meddelade nyhetsbyrån Mizan i går.

  Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak kallade det en ”feg handling, utförd av en barbarisk regim utan respekt för det egna folkets mänskliga rättigheter”, rapporterar The Guardian. I onsdags sa Akbari i en ljudinspelning som sändes av BBC Persian att han efter omfattande tortyr erkänt brott han inte begått. Storbritannien beskrev dödsdomen som politiskt motiverad, och krävde hans omedelbara frigivning.

  Dagen efter sände iranska statliga medier en video där de påstod att Akbari var delaktig i mordet på Irans främste kärnkraftsforskare, Mohsen Fakhrizadeh. Han dödades i en attack 2020, som myndigheterna då skyllde på Israel.

  Akbari, tidigare iransk biträdande försvarsminister som bott i Storbritannien i mer än ett decennium, greps för mer än tre år sedan. Hans fru, Maryam Akbari, sa att hennes man var offer för iransk maktpolitik.

   

   

  Fler notiser