Ilskan växer i Italien när Irland planerar ”skrämmande” hälsovarningar på vin, öl och sprit; ”alarmistiska vinetiketter”

  14 januari 2023, kl 11.20

  Det var i juni 2022 som Irland informerade EU-kommissionen om sin plan på att märka vin, öl och sprit med varningen om att konsumtion av dessa drycker kan medföra cancer, leversjukdomar och att det är olämpligt med alkohol under graviditeten. Trots vredgade protester från Italien, Spanien och sex andra EU-medlemsstater har kommissionen inget att invända mot det.

  Coldiretti, Italiens största bondeförening, beskriver de skrämmande varningarna som en ”direkt attack” mot landet, rapporterar The Guardian. Coldiretti noterade att Italien var en viktig exportör av vin, där mer än hälften av industrins intäkter kommer från utlandet.

  ”Grönt ljus från EU för alarmistiska vinetiketter i Irland är ett farligt prejudikat. Det riskerar att öppna dörren till annan lagstiftning”, sa föreningen i ett uttalande. ”Det är helt olämpligt att likställa den överdrivna konsumtionen av sprit, typisk för de nordiska länderna, med måttlig och medveten konsumtion av kvalitetsprodukter med lägre alkoholhalt, som öl och vin.”

  När förordningen trätt i kraft har alkoholindustrin tre år på sig att börja märka sina varor.

   

   

  Fler notiser