Uttrar får i sig medicin mot migrän, schizofreni och maniska psykostillstånd – 50 år gamla miljögifter fortfarande kvar

  13 januari 2023, kl 12.30

  Naturhistoriska riksmuseet har hittat bantningsmedel, antibiotika och antidepressiva mediciner i uttrar som dött på 2010-talet, enligt en ny studie. Nästan alla uttrar, 58 av 60, hade läkemedel i kroppen; i snitt sju olika mediciner per individ.

  ”Det är anmärkningsvärt. Vi vet inte hur det påverkar djuren när de lever, för att göra det måste man utföra tester på djuren, men det är skrämmande att vi hittar läkemedel i dem över huvud taget”, säger Anna Roos, intendent på museet och författare till rapporten, till Hufvudstadsbladet.

  Uttrarna får i sig läkemedlen från vattnet de dricker, och från fisken de äter. Fisken har i sin tur fått i sig läkemedel som spolats ned i toaletter, eller på annat sätt hamnat i vattnet. ”Det här visar att vi måste tänka till. Vi kan inte förbjuda läkemedel, men vi måste bli bättre på att hantera dem”, säger Roos.

  Uttrarnas hittills värsta fiende var tidigare bekämpningsmedlet PCB, som gjorde dem sterila. Det förbjöds i början av 1970-talet, men hittas fortfarande i djuren. Men generellt mår uttrarna i Sverige bra, och har ökat ordentligt i både utbredning och antal.

   

   

  Fler notiser