Inflationen i Sverige stiger till 10,2 procent i december – förväntad ränteökning på 0,5 procentenheter i februari

  13 januari 2023, kl 11.45

  SCB meddelade i ett pressmeddelande i morse att inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta; förändringen från samma månad föregående år) var 10,2 procent i december 2022. Det är en uppgång från november, då inflationstakten var 9,5 procent.

  Månadsförändringen har främst påverkats av ökade elpriser, motsvarande knappt 29 procent. Livsmedelspriserna har ökat 13 månader i rad – i december uppgick prisökningen till 0,9 procent. Kläder hade en säsongsnormal prisökning på ungefär 2 procent.

  Inflationstakten påverkades av en bred prisökning inom livsmedel, främst för mjölk, ost och ägg, kött samt bröd och övriga spannmålsprodukter. Elpriserna ökade med drygt 45 procent under det gångna året, vilket utgjorde ett stort bidrag till inflationstakten. Drivmedelspriserna sänktes, vilket bidrog till en minskad kostnad för transporterna.

  ”Räkna med en räntehöjning på 0,5 procentenheter i februari”, säger SVT Nyheters ekonomikommentator Alexander Norén. Riksbankens nästa räntebesked kommer den 9 februari, då med Erik Thedéen som ny riksbankschef, som tar över efter Stefan Ingves.

   

   

  Fler notiser