Hergés svartvita originalillustration till Tintin i Amerika säljs på auktion i Paris; kan bli din för 30 miljoner kronor

  13 januari 2023, kl 14.00

  Med Tintin i Amerika får hjälten med den blonda snaggen slåss mot Al Capone i Chicago (det enda albumet där en verklig person dyker upp i handlingen), och blir tillfångatagen av såväl cowboys som indianer. Nu säljs originalillustrationen på en sällsynt auktion.

  Det är sällan som alster av fransmannen Hergé kommer ut på marknaden, då britten Nick Rodwell innehar rättigheterna till Tintin-verken tillsammans med sin äkta maka Fanny Vlamynck, Hergés andra fru. När Hergé gick bort 1983 ärvde hon rättigheterna, och grundade sedan Hergé-stiftelsen.

  Den nu aktuella försäljningen väckte först viss ilska från stiftelsen, men auktionen fortsätter som planerat. Det är en anonym belgisk samlare som bjuder ut den till försäljning på auktionen den 10 februari i Paris. Auktionsfirman Artcurial räknar med att den säljs för runt 30 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån RFI.

  Originalillustrationen till albumet Blå lotus såldes för ett motsvarande belopp 2021, vilket då blev den dyraste seriekonsten någonsin. Det dyraste svenska Tintin-albumet, Solens tempel (1968), kostar över 5 000 kronor om det är i nyskick.

   

   

  Fler notiser