Ibrahim Kadra grips innan han flyr Sverige, tjänade hundratals miljoner på välfärdsbolag – misstänks för skattebrott

  12 januari 2023, kl 08.20

  I torsdags greps Ibrahim Kadra, tidigare storägare i assistansbolaget Humana, för grovt skattebrott. Ekobrottsmyndigheten fruktade att han var på väg till Arlanda för att fly landet. ”Vi bedömde att det förelåg flyktfara”, säger åklagare Louise Helleday till Dagens industri. ”Jag menar att han har undanhållit 101 miljoner kronor i skatt.” Han häktades redan dagen efter gripandet.

  Genom att Kadra hävdat att han bott i Libanon misstänks han ha undanhållit reavinster på drygt 340 miljoner kronor 2016–2020, enligt ett beslut om upptaxering som Skatteverket fattade i december 2022.

  Kadra nekar till brott, och domstolen fattade mot hans vilja beslut om stränga restriktioner. Han kommer vara isolerad, utan möjlighet att få besök eller interagera med andra intagna och är förbjuden att kommunicera elektroniskt eller ta emot brev.

  Redan 2012 rapporterade Nerikes Allehanda att Skatteverket ansåg att Kadra och delägaren Mikael Lindkvist gömt undan mer än 1 miljard kronor i ett bolag de kontrollerade i Luxemburg. Myndigheten kämpade under flera år för att pengarna skulle redovisas i Sverige.

   

   

  Fler notiser