Jeff Beck, en av de mest inflytelserika rockgitarristerna någonsin, går efter en kort tids sjukdom bort, 78 år gammal

  12 januari 2023, kl 14.30

  Becks död bekräftades på hans officiella Twitter-sida, rapporterar BBC News. Den brittiske musikerns berömmelse växte fram när han ersatte Eric Clapton i gruppen The Yardbirds, innan han bildade The Jeff Beck Group med Rod Stewart. Efter två framgångsrika soloalbum valde han att spela tillsammans med andra, bland annat just The Yardbirds.

  Gruppen valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1992, och i Becks tacktal noterade han humoristiskt att: ”Någon sa till mig att jag borde vara stolt i kväll … men det är jag inte, för de sparkade ut mig … det gjorde de … de kan dra åt helvete!”

  När han blev invald i Rock and Roll Hall of Fame för andra gången, 2009, sa han: ”Jag spelar som jag gör för att jag kommer undan med de häftigaste ljuden jag kan skapa. Det är det som är meningen, eller hur? Jag bryr mig inte om reglerna. Faktum är att om jag inte bryter mot reglerna minst tio gånger i varje låt, så gör jag inte mitt jobb ordentligt.”

  Johnny Depp gjorde 2022 ett överraskande framträdande på en Beck-spelning i Sheffield, och följde med på turnéerna i Europa. De spelade även in Becks sista studioalbum, 18.

   

   

  Fler notiser