Turkiets regering vill upplösa kurdiskt oppositionsparti innan det kommande valet; landets chefsåklagare gör framställan

  11 januari 2023, kl 09.28

  President Erdoğans parti har i två år försökt upplösa det vänsterinriktade prokurdiska Folkens demokratiska parti (HDP) som sedan 2015 är representerat i parlamentet. De påstås ha band till kurdiska terrorister. HDP säger att de pekas ut för att de står upp för kurdiska rättigheter, och motstår regeringens utökade ingripanden mot politisk frihet och oliktänkande.

  Partiet fick tolv procent av rösterna i valet 2018, och har 56 av parlamentets 579 platser. En eventuell upplösning begränsar möjligheterna för miljoner kurdiska väljare att göra sin röst hörd, och komplicerar ytterligare Turkiets ansträngda band med väst, skriver AFP.

  Chefsåklagaren Bekir Şahin gjorde en sista framställan i ärendet tidigare i dag, och liknade HDP vid PKK:s rekryteringskontor. ”Dess band till [PKK] är ett välkänt faktum. Hela vårt samhälle känner till dem.” Flera andra pro-kurdiska partier har redan upplösts.

  Författningsdomstolens kommande beslut påverkar starkt Erdoğans möjligheter till att bilda regering efter det kommande valet, och har betydelse för parlamentets framtida sammansättning.

   

   

  Fler notiser