Nu är det klart: regeringen vill tillåta kärnkraft på fler platser i Sverige – ingen begränsning på högst tio reaktorer

  11 januari 2023, kl 11.15

  Vid en presskonferens tidigare i dag tog statsminister Ulf Kristersson (M), tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), upp ett förslag om förändringar i miljöbalken, rapporterar SVT Nyheter.

  Genom att ta bort den begränsning som säger att Sverige kan ha högst tio reaktorer i drift ska det nya förslaget möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs. Även begränsningen som säger att reaktorer bara får finnas på tre platser ska slopas – i dag finns kärnreaktorer i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

  ”Man ska kunna bygga fler reaktorer på fler ställen än vad man kunnat göra hittills”, säger Kristersson. Statsministern menar att denna åtgärd är ett avgörande steg i den utbyggnad av svensk kärnkraft man utlovat, och hänvisar till Tidöavtalet.

  Enligt klimat- och miljöministern ska nya reaktorer kunna byggas där de gör som mest nytta. ”Vi ser också att andra länder bygger små reaktorer, i stället för några få stora”, säger Pourmokhtari. ”Vi vill också ha en lagstiftning som gör det möjligt att bygga olika typer av reaktorer.” Efter en remissrunda kan lagändringen träda i kraft 2024.

   

   

  Fler notiser