Vatikanen återupptar utredning av tonåring som försvann 1983 – antastad av ”någon nära påven”, enligt Netflix-dokumentär

    10 januari 2023, kl 18.05

    15-åriga Emanuela Orlandi försvann 1983, och nu återupptar Vatikanen utredningen. Det sker några månader efter att Netflix sände Vatican Girl, en dokumentär som utforskar teorierna kring Orlandi-fallet. I det mest häpnadsväckande påståendet sa en av Emanuelas barndomsvänner, som intervjuades i dokumentären, att hon blev antastad av ”någon nära påven”, som vid den tiden var Johannes Paulus II.

    Vatikanen har återupptagit fallet efter flera förfrågningar från Emanuelas äldre bror, Pietro, som obevekligt kämpat för att få fram sanningen bakom hennes försvinnande, enligt nyhetsbyrån La Presse.

    ”Vi fick reda på utredningen via media”, säger Laura Sgrò, familjen Orlandis advokat. ”Vi skrev till påven för ett år sedan med avsikten att tala med rättvisans främjare. Vi är naturligtvis glada att de gör en utredning, men vi hoppas innerligen att detta verkligen kommer att ge konkreta svar.”

    Den nu aktuella utredningen tar även upp fallet med Mirella Gregori, som också var 15 år när hon försvann i Rom en dryg månad senare. Polisen har länge trott att det kan finnas ett samband mellan de två försvinnandena.

     

     

    Fler notiser