Studenter vid australiska universitet ertappas med att använda AI för att skriva uppsatser – papper och penna återinförs

  10 januari 2023, kl 13.45

  Universitet i Australien ändrar sättet de genomför tentor och andra bedömningar på grund av rädsla för att studenter använder AI, skriver The Guardian. Nya regler klargör att användning av AI är fusk; flera studenter har redan avslöjats. Professor varnar att skolvärlden befinner sig i en ”kapprustning” de aldrig kan vinna.

  AI-genererade texter har också förbjudits i New Yorks skolor, och en kursansvarig i London överväger att beröva studenter tillgång till internet för framtida tentor. En professor vid universitetet i New South Wales, Toby Walsh, berättar att lärare har krismöten. Papper och penna kan vara en lösning.

  Walsh säger vidare att det är orealistiskt att bara förbjuda plattformen, det är en kamp som inte går att vinna. Däremot kan tekniken skapa innovation och effektivisering inom utbildningssektorn.

  I en kommentar till DN säger programsamordnaren Anne Kaun vid Södertörns högskola att man kommer att gå över till allt fler salstentamen och muntliga prov. Sannolikt kommer examinationer på distans att tvingas ses över, då systemen för plagiatkontroll är verkningslösa när det gäller AI.

   

   

  Fler notiser