Amerikansk professor visar bilder på profeten Muhammed för eleverna som kan lämna lektionen om de vill – får sparken

  10 januari 2023, kl 14.30

  Erika López Prater, adjungerad professor vid ett universitet i Minnesota, väckte ett ramaskri bland muslimska studenter när hon visade upp bilder som föreställde islams grundare, profeten Muhammed. Det skedde under en föreläsning i konsthistoria 2022.

  López Prater berättade för The New York Times att hon var medveten om att många muslimer har övertygelser som förbjuder sådana skildringar, och att hon varnade eleverna för att hon skulle visa sådana bilder under kursen. Hon bad eleverna att kontakta henne om de var bekymrade över det, och hon sa att ingen gjorde det.

  Under den aktuella lektionen förberedde hon eleverna, och berättade för dem att om några minuter skulle målningen med profeten Muhammed visas, och att den som ville kunde lämna salen. Alla stannade kvar. Efter lektionen klagade en gråtande elev till skolans ledning. Andra muslimska studenter, som inte deltog i kursen, stöttade studenten: lektionen var en attack mot deras religion.

  Professorn fick sparken, och ledningen sa att händelsen var tydligt islamofobisk. Respekten för de muslimska studenterna ”borde ha ersatt akademisk frihet”.

   

   

  Fler notiser