Hästar som användes av medicinbolag för att producera serum slaktades, såldes som människoföda – slaktare inför rätta

    10 januari 2023, kl 10.00

    I går ställdes 25 personer inför rätta i Frankrike, anklagade för att ha slaktat hästar från läkemedelsindustrin och sålt köttet, trots att det var olämpligt som livsmedel. Köttgrossisten Patrick Rochette ses som huvudman i härvan, men även veterinärer, återförsäljare och slaktare åtalas för vad utredarna kallade ”storskaliga bedrägliga metoder”.

    Dokumentationen för hästar som använts av ett franskt läkemedelsföretag förfalskades. Istället för ”permanent avstängda från slakt för mänsklig konsumtion” fick de nya papper, och kunde sedan slaktas i såväl Frankrike som i Italien och Spanien, rapporterar AFP. Hästarna har använts för att producera serum, vilket också sker på Island, där EU oroas över en ovanligt grym hantering.

    I en separat rättegång kommer snart domar mot 18 personer som anklagas för att ha lurat ägarna till åldrande hästar att tro att deras djur skulle få leva ut sina dagar på landsbygden. De fördes istället direkt till slakteriet.

    Hästkött är vanligtvis billigare än nötkött, och har länge varit populärt i europeiska länder. Konsumtionen har dock avtagit under de senaste decennierna.

     

     

    Fler notiser