Engångsbestick och tallrikar av plast förbjuds i England – använder 1,1 miljarder tallrikar per år – tiondel återvinns

  9 januari 2023, kl 13.45

  England använder varje år 1,1 miljarder tallrikar för engångsbruk och 4,25 miljarder bestick, varav endast tio procent återvinns efter att ha använts. Forskning visar också på att plastföremål relaterade till hämtmat och dryck utgör den största andelen skräp i världshaven.

  Det är bakgrunden till att miljöministern Thérèse Coffey nu förbjuder en rad engångsartiklar i plast, rapporterar The Guardian. ”En plastgaffel kan ta 200 år att sönderfalla, det vill säga två århundraden i deponi eller som förorening i våra hav.”

  Liknande förbud har redan gjorts i Skottland och Wales; den brittiska regeringen förbjöd sugrör, omrörare och bomullstussar av plast i England 2020. Enligt Daily Mail kommer förbudet nu att omfatta plasttallrikar, skålar och brickor som används för mat och dryck som äts på restauranger, kaféer eller tas med hem. Butiker omfattas inte av förbudet.

  Satsningen ses som ett välkommet steg av aktivister, även om vissa har kritiserat de långsamma framstegen, och den begränsade omfattningen av ett sådant förbud. Andra betonar behovet av att fokusera på att minska avfallet vid källan.

   

   

  Fler notiser